9.2.10

5.2.10

Täydellinen torttu

No nyt on torttutesti tehty.

Voittajia olivat mielestäni Kaisan Cafén torttu ja Primulan torttu. Nämä siksi, että maun ja koostumuksen lisäksi näissä tortuissa oli kosteus kohdallaan. Fasun tortulle annoin taannoin yhtä paljon pisteitä kuin Primulalle, mutta silloin en vielä tiennyt, kuinka vaikeaa on löytää riittävän kostea torttu.

Mutta millainen sitten olisi täydellinen torttu?

Ulkonäöltään täydellinen torttu olisi hieman tummempi - ei sellainen kalpea hattivatti kuin Ehon torttu. Hillo olisi tymäkkää aitoa vadelmahilloa ja sokeririnkula olisi reilu ja valkoinen, kuten Fazerilla oli. En todellakaan tajua, mikä järki on vaaleanpunaisessa rinkulassa.

Koostumukseltaan täydellinen runksu olisi ehdottomasti rouheinen: mantelia tai pähkinää, ei sen niin väliä, kunhan mantelia on tortussa jossain muodossa. Testiperiodin aikana huomasin myös, että pidän sittenkin hieman ilmavammista, ei niin taikinaisista tortuista. Ja mureaa sen olla pitää. Hyviä koostumuksia oli mielestäni kärkikolmikossa jokaisessa.

Kostukkeena täyden kympin tortussa olisi punssi. Sitä pitäisi olla riittävästi muttei liikaa. Kaisan torttu oli kosteudeltaan erinomainen ja Primulankin hyvä, kaikki muut olivat minun makuuni liian kuivia. Punssifiksaatiota ihmettelen hiukan itsekin, sillä en varsinaisesti pidä punssista - paitsi Jalluun sotkettuna. Runebergin torttu on minusta nimenomaan aikuisten leivos, joten pieni polte saa maistua kostukkeestakin läpi. Summa summarum, kosteuden pitää mielestäni tulla kostukkeesta, ei rasvasta tai raa'asta taikinasta.

Maultaan täydellinen torttu olisi, kuten äsken totesin, aikuismainen. Siinä saa olla kitkeryyttä, mutta esanssisuudesta en pidä. Hyvä Runeberg ei ole liian makea eikä missään nimessä rasvaisenmakuinen. Maun lisäksi suutuntuma on hyvässä tortussa ehdottoman tärkeä.

Ensi vuonna aion pitäytyä Kaisassa ja Primulassa. Tai saatan ehkä villiintyä leipomaan itsekin. Ehkä.

Mutta nyt alkoi herkuton helmikuu.

Torttutesti: Kaisan Café

Sain vihdoin metsästettyä kauan kyttäämäni Kaisan tortun.


Valmistaja: Kaisan Café
Ostopaikka: Kaisan Café
Hinta: 1,70 e
Ulkonäkö: Symppis. Kuvassa sokerit ja hillot olivat jo vähän levahtaneet.
Koostumus: Kuohkea ja rouheinen.
Kosteus: Täydellinen. En tosin ole varma, oliko kostukkeessa alkoholia.
Maku: Todella miellyttävä, selvästikin aidoista aineksista peräisin. Ehkä aavistuksen liian makea minun makuuni, tai tämäkin makeus olisi toiminut loistavasti, mikäli tortussa olisi ollut hieman enemmän kitkeryyttä (karvasmantelia tai punssin poltetta).
Arvosana: 9-

Kyllä kannatti jahdata. Hieman isommalla rouheisuudella ja aavistuksen kitkerämällä maulla tämä olisi ollut nappitorttu.

Torttutesti: Sodexho

Töissä oli tänään jälkiruuaksi "Runebergin torttua". En saanut tortusta kuvaa, mutta se oli aika pitkälti tällainen:


Valmistaja: Sodexho Metsänpoika
Ostopaikka: Sodexho Metsänpoika
Hinta: 5,70 e (sis. burgundin pata, salaatti & juoma)
Ulkonäkö: Neliö, jossa suora hillo- ja sokeriviiva
Koostumus: Tomuinen. Torttu mureni heti, kun sille vain näytti haarukkaa.
Kosteus: En ole koskaan syönyt näin kuivaa torttua
Maku: Maustekakkumainen, kaardemummainen
Arvosana: 5½

Tämä torttu ei ollut Runebergiä nähnytkään. Päässä soi Leevien "Mieletön Melinda, hitto mikä hilloviiva..."

1.2.10

Torttutesti: Sinuhe

Sinuhen torttu oli todella tiukkaa tavaraa.


Valmistaja: Sinuhe
Ostopaikka: Tapiolan Stocka
Hinta: X e / 2 kpl (tortut maksettiin herran kukkarosta, hän ei muistanut hintaa)
Ulkonäkö: Paketin toinen torttu oli 1,5 cm matalampi (kuvassa) kuin toinen. Kosteannäköinen.
Koostumus: Ensituntumalta ihanan mehevä, mutta pidemmän päälle taikinaisen tahmea ja liian raskas.
Kosteus: Alussa tosi hyväntuntuinen, loppua kohti jopa liian kostea. Kostukkeena aito rommi ja arrakki.
Maku: Ihan hyvä, tosin raskas koostumus verotti hieman makua.
Arvosana: 7

Torttu oli koostumukseltaan niin raskas, että olin aivan uupunut yhden tortun jälkeen. Kuivan ja kevyen tortun ystävät, älkää ottako tästä turhia kaloreita riesaksenne. Päätin just, että Runebergin päivän jälkeinen helmikuu on osaltani herkuton.

Nyt en voi luvata varmuudella enempää arvosteluja ennen Runebergin aattoa, torstaita, sillä olen tämän viikon niin kiinni työriennoissa.